Marja-Liisa Rönkkö: Valoisa Mieli

Kirjaa voi tilata Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistykseltä http://tyrvaanseudunkotiseutuyhdistys.fi/

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin löydät Sastamalasta, osoitteesta Marttilankatu 12, p. 010 3212 950. www.pukstaavi.fi

Kirjan on kustantanut Galleria Akseli ja Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys ry. 2017.

Emil Danielsson (1882–1967) kuvitti vuosikymmenten ajan nykyisen Sastamalan alueen maisemia maalatessaan Pirunvuorella sijaitsevassa Kivilinnassaan. Hänelle kaikkein tärkeintä elämässä oli maalaaminen, itse maalausprosessi, jota hän ei halunnut häiritä epäolennaisuuksilla ja arkipäiväisyyksillä. Pohjimmaisena Danielssonin mielenmaisemassa hohtelivat Tulan kaupungin kymmenien kirkkojen sipulikupolit ja niiden vaiheilla soinut kellojen kumina ja kilinä. Näihin lomittuivat ulkosaaristomme kesäinen kimallus ja merituulen pullistelemat purjeet. Ja kaiken kruunasivat Firenzen henkeäsalpaavan kaunis kaupunki ja maisemat, joiden hehkua saattoi tarkastella ympäröiviltä kukkuloilta. Tämä Danielssonin mielenmaisema löysi kodin Karkun Pirunvuoren laen ilmasta ja avaruudesta.

Laajan kulttuurihistorian tuntemuksensa avulla dosentti, FT Marja-Liisa Rönkkö maalaa nyt eteemme kokonaisen maailman, Emil Danielssonin maailman. Tämä kirja kuvittaa Suomen historian aikakausia Sastamalan näkökulmasta, mukanaan myös Suomen itsenäistymisen aika, maailman ja Suomen taide-elämän suuntaukset ja Emil Danielsson siinä kaikessa mukana, imemässä vaikutteita, elämässä, olemassa, maalaamassa maailmaa omakseen. Kirja valottaa Emil Danielssonin monipuolista uraa maisemamaalarina. Lisäksi se muuttaa kuvaa Danielssonista taiteilijana ja tuo esiin intiimien tunnelmien kuvaajan, taidokkaan henkilökuvien maalaajan ja suvereenin maailmanmatkaajan. Yhden suomalaisen taidehistorian omapäisistä fauvisteista ja intimisteistä.

Dosentti, FT Marja-Liisa Rönkön tekemä laaja kartoitus Emil Danielssonista on osaltaan monipuolistamassa Suomen taiteen historian kokonaiskuvaa. Teos on ensimmäinen taidehistoriallinen tutkimus Emil Danielssonin laajasta elämäntyöstä.

<< Takaisin

Marja-Liisa Rönkkö: Valoisa Mieli

Dosentti, FT Marja-Liisa Rönkön upeaa teosta Valoisa mieli - Emil Danielsson voi ostaa Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistykseltä tai Suomalaisen kirjan museo Pukstaavista. Kirja on loistava lahja taiteesta tai paikkakunnan historiasta kiinnostuneelle!

Galleria Akseli. Asemakatu 16. 38210 Sastamala. p. 045 122 6992