Nähtävää Tyrväällä

Kulttuuria kaikkeen nälkän

Olemme listanneet sivuillemme vain joitakin esimerkkejä, katso kaikki kohteet ja tapahtumat Sastamalan Seudun matkailusivustolta.

Jaatsi

Jaatsi on Akseli Gallen-Kallelan lapsuudenkoti, jossa kalevaisen kansan suuri kuvaaja kasvoi kehdosta mieheksi. Kulttuuritalo Jaatsissa järjestetään nykyisin taidenäyttelyitä, pienimuotoisia konsertteja, erilaisia kulttuuritilaisuuksia ja musiikin opetusta. Talossa on myös Sastamalan kaupungin kulttuuripalveluiden toimisto.

Gallen-Kallelan juhlavuoden kunniaksi Jaatsissa esitellään taiteilijan harvinaisia lapsuuden ajan piirustustöitä. Varhaisissa kuvissa seikkailee ritareja ja intiaaneja,
ja toisaalta niissä on kuvattu myös Jaatsin pihapiiriä ja sen arkista elämää. Toisessa näyttelyssä on esillä Gallen-Kallelan etsauksia, heliogravyyreita ja grafiikkaa.

Lue lisää Jaatsista Sastamalan kaupungin sivuilta.

Gallen-Kallela -juhlavuosi Sastamalassa

Kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallela on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Jaatsin tilalla Tyrväällä (nykyisin Sastamala). Seutu teki nuoreen Axel Galléniin lähtemättömän vaikutuksen ja Tyrväällä vietetty aika on vaikuttanut merkittävällä tavalla hänen uransa vaiheisiin ja tuotantoon. Esimerkiksi yksi Gallen-Kallelaan kuuluisimmista teoksista, Poika ja varis, on syntynyt hänen viettäessään viimeistä Tyrvään kesää.

Juhlavuoden kunniaksi muun muassa Sastaman oppaat järjestää Nuoren Akselin jalanjäljissä ja maalauspaikoilla rooliopastettuja kävelyretkiä Liekoveden maisemissa. Kävelykierros on tunnin mittainen.

Katso koko juhlavuoden ohjelma Sastamalan kaupungin sivuilta.

Pyhä Olavi ja Pyhä Maria

Sastamala on tunnettu lukuisista kirkoistaan. Mielenkiintoisimmat näistä ovat kaksi keskiaikaista harmaakivikirkkoa, tulipalossa tuhoutunut ja talkoovoimin uudelleenrakennettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko sekä akustiikastaan tunnettu rustiikkinen Pyhän Marian kirkko. Pyhätöillä on välimatkaa vain muutama kilometri.

Pyhän Olavin kirkossa kannattaa käydä tutustumassa vuosisadan merkittävimpään kirkkotaiteeseen: taidemaalarit Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala toteuttivat kirkkoon sata ja yksi taideteosta. Työt ovat taiteilijoiden omia tulkintoja tulipalossa tuhoutuneiden 1700-luvun maalausten teemoista. Tavoitteena on ollut kirkon entisen tunnelman säilyttäminen.

Lavonen maalasi lehtereiden kaidepeileihin apostolit, viimeisen tuomion ja Kristuksen kärsimystien. Rauhalan osuutta kirkkosalissa ovat alttarialueen luomiskertomus ja paratiisi sekä saarnatuoli. Taiteilijoiden alueita yhdistää yhteisesti suunniteltu ja maalattu pilari.

Lue lisää Pyhästä Olavista
Lue lisää Pyhästä Mariasta

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

Sastamalan seudun historia ja nykypäivä kytkeytyvät vahvasti kirjoihin. Sastamala on monen merkittävän suomen kielen kehittäjän, kielentutkijan, kirjailijan, lehtimiehen ja kuvittajan kotipaikka. Kirjallista kulttuuria ylläpitävät useat arvostetut kirja-alan yritykset ja tapahtumat sekä ainutlaatuinen koulutustarjonta.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi sijaitsee Sastamalan keskustassa Marttilankadulla vanhassa apteekkirakennuksessa. Apteekkari Bäckman rakennutti komean talon 1920-luvun alussa liikehuoneistoksi ja asunnoksi perheelleen.

Pukstaavin kotisivut

Herra Hakkaraisen talo

Pukstaavin naapurissa, Herra Hakkaraisen talossa sijaitsee Mauri Kunnaksen lastenkirjoihin perustuva elämyksellinen ja toiminnallinen näyttely. Talossa Mauri Kunnaksen kirjat Kuningas Artturin ritarit, Kaikkien aikojen avaruus ja Koiramäen lapset kaupungissa heräävät eloon. Herra Hakkaraisen koti sekä vieressä sijaitsevat majakka ja kummitustalo perustuvat kirjoihin Hui Kauhistus, Majatalon väki ja kaappikellon kummitukset, Yökirja sekä Hyvää yötä, Herra Hakkarainen.

Kesäkaudella Hurjan hauskan autokirjan ja Tassula -kirjojen inspiroimana talomme takapihalla Herra Hakkaraisen hurjan hauska autopiha, jossa voi ajella polkuautoilla.

Herra Hakkaraisen talo

Vanhan kirjallisuuden päivät

Vanhan kirjallisuuden päivät on hyvän kirjallisuuden ystävien ykköshetki Suomen kesässä. Jo 31 kertaa järjestetyille kirjapäiville kokoontuu vuosittain noin 15 000 kävijää. Kirjapäivät järjestetään perinteisesti juhannuksen jälkeisenä perjantaina ja lauantaina.

Tapahtuman kivijalan muodostaa edelleen antikvaarinen kirjamyynti. Antikvariaatteja paikalle tavoitellaan noin 50:tä. Vuosittain määrällisesti lisääntyneitä esittelypisteitä tapahtumassa on kesällä reilu 50. Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään seuraavan kerran 1.-2.7.2016. Tulevan tapahtuman teema julkistetaan syksyllä 2015

Vanhan kirjallisuuden päivät

Vanhaa musiikkia vanhassa kirkossa

Vanhan musiikin päivät Sastamala Gregoriana juhli kuluneena kesänä 20-vuotista taivalta. Keskiajan, renessanssin ja barokin mestariteoksia kuultiin teemalla “Juhlaa ja musiikkia”. Festivaalilla vieraili juhlavuotena yli 3300 kävijää.

Gregoriana on Suomen suurin yhtäjaksoisesti toiminut vanhaan musiikkiin erikoistunut tapahtuma. Konsertoijat ovat vanhan musiikin huippuja kotimaasta ja maailmalta. Konsertit on järjestetty Sastamalan Pyhän Marian kirkossa sekä yksi konserteista Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa.

Sastamalan Gregorianan kotisivut

Pirunvuoren Kivilinna

Taidemaalari Emil Danielsson (1882-1967) rakennutti luonnonkivistä Pirunvuoren taiteilija-ateljeelinnan. Rakennus pystytettiin muutaman paikallisen miehen voimin. Emil Danielsson ja hänen vaimonsa Aurora eli Saga (o.s. Andelin) saapuivat aina kesäksi Karkun Pirunvuorelle.

Lue lisää Kivilinnan esitteestä

<< Takaisin

Nähtävää Tyrväällä

Tyrvää, kuten koko Sastamalan seutu, tarjoaa lukuisia silmiä ja korvia hiveleviä kulttuurinautintoja kaiken ikäisille. Tarjolla on ainutlaatuisia harmaakivikirkkoja, nykytaidetta, kirjallisuutta, musiikkia ja montaa muuta.

     Tyrvää, kuten koko Sastamalan seutu, tarjoaa lukuisia silmiä ja korvia hiveleviä kulttuurinautintoja kaiken ikäisille. Tarjolla on ainutlaatuisia harmaakivikirkkoja, nykytaidetta, kirjallisuutta, musiikkia ja montaa muuta.
Galleria Akseli. Asemakatu 16. 38210 Sastamala. p. 045 122 6992